Professor Teun Parijs
E-mail teun@dosangeles.nl
Website www.dosangeles.nl
volg mij op twitter


Frans

Het is best een lastige taal die ze in Frankrijk spreken, zeker als je uit Nederland komt. Maar ik kende vooral deze zin: ‘Non, je ne parle pas Francais, pas de tout’. Ik sprak het dan vlot zo uit dat die Fransozen dachten dat ik geboren was in hun vaderland. Ze begonnen dan een gebbetje, maar daar begreep ik dan weer niks van. Wat kunnen die mensen snel praten zeg, ongelofelijk! Dus na die ene zin was het gesprek helemaal doodgeslagen. Sommigen spraken Engels, maar dat was slechts 1%. Die andere 99% werd eigenlijk door mij aan de kant gezet.

Als er een beetje gedronken werd, had ik nog een heel wijs zinnetje: ‘Poisson sans Boison est Poison.' Nou dat was vreselijk lachen natuurlijk, dat zult u begrijpen. Zo’n op een Duitser lijkende Nederlander (ik) die dan in één keer zegt: ‘Vis zonder drank is vergif.' En meestal kwam het er ook nog niet eens zo lekker uit, omdat ik al teveel gedronken had, terwijl ik nog geen visje ophad. Je zou maar Fransman zijn en in zo’n mooi land wonen. En jouw land komen dan zulke rare mensen langs. Ik heb het met ze te doen!

Het lijkt me allemaal niet plezierig voor die met de veel te grote Baretdragende en met Stokbrood onder de snelbinder naar huis rijdende fietsers. Die dan ook nog eens lekker tussen de middag aan de wijn gaan! Dus ik zit er nu serieus over na te denken, na dertig jaar, om maar eens een cursus Frans bij het LOI te gaan volgen.

Al is het alleen maar om een ‘Sandwich de Fromage’ te bestellen. Obers willen toch altijd graag dat je er Alstublieft en Mijnheer bij zegt in Parijs. Anders krijg je het gewoon niet. Dus zou je kunnen omkomen van de honger als het helemaal fout loopt. Als je ‘Une Biere, s’il vous plait monsieur’ kunt zeggen kom je in elk geval niet om van de dorst!

Mijn naam is Parijs, Teun Parijs
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles is mogelijk op DosAngeles®