Professor Teun Parijs
E-mail teun@dosangeles.nl
Website www.dosangeles.nl
volg mij op twitter


Alles Over Pijpen!


Pijpen van porselein. Porseleinen pijpen bijvoorbeeld zijn nooit geschikt geweest om te roken. Wel zijn ze getuigen van een veelal bijzondere kunstzinnigheid en vaak voorzien van fraaie, rustieke of verfijnde historische decoraties en bewerkingen. Ze vormen kostbare voorwerpen voor de verzamelaar van porselein, volkskunst en curiosa. Maar het blijven voorwerpen om naar te kijken.

Waterpijpen. Waterpijpen zijn karakteristiek voor oosterse culturen. Het principe is simpel: tussen de kop en het mondstuk wordt de rook gefilterd en gekoeld door zuiver of geparfumeerd water in de fles. Zij werd al gerookt voordat tabak werd ontdekt, en in die tijd gestopt met aromatische of medicinale grassoorten en ook diverse drugsoorten. De waterpijp wordt eigenlijk alleen nog maar door enkele hobbyisten gebruikt.

Maïskolfpijpen. De maïskolfpijp is nogal omstreden. Ze wordt gemaakt uit kolven van een Amerikaanse maïs-soort met harde vezel, voornamelijk te vinden in de buurt van Washington (Missouri) in de Verenigde Staten. De maïskolfpijp is ontegenzeglijk niet duur, en rookt koel dank zij een poreuze wand. Nadeel is dat het materiaal op den duur verzadigd raakt, waardoor de tabak een bijsmaak krijgt. Ook zijn de wanden gevoelig voor doorbranden. De een vindt hem middelmatig, de ander beschouwt hem als zeer goed. Maar eensgezindheid bestaat er in die zin dat niemand hem de beste pijp van de wereld zal noemen.

Kalabaspijpen. Kalebaspijpen zijn zeer apart. Ze worden gemaakt van de kalebas, een pompoenachtige vrucht uit Afrika. Deze wordt in de natuurlijke uitholling voorzien van een meerschuimen inzetstuk. Het inzetstuk vult echter niet de gehele holte, zodat een kleine afkoelingsruimte het gevolg is. Kalebaspijpen zijn slechts bij enkele pijpspecialisten te vinden. Gezien het meerschuimen inzetstuk roken ze aangenaam droog. En ze roken verrassend leuk!

Bron: http://www.pijproken.info/pages/de-pijp/bijzondere-pijpen.php

 

Mijn naam is Parijs, Teun Parijs!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alles is mogelijk op DosAngeles®